Flashmob herdenking gasaanval

250 kinderen uit Langemark-Poelkapelle, waar 100 jaar daarvoor voor het eerst in de geschiedenis massaal chemische wapens werden ingezet, herdenken dat feit met een verrassende flashmob.

Met het idee van een flashmob klopte initiatiefnemer Vredeswakes Langemark 2014-18 aan bij peter Alain Platel (Les Ballets C de la B). De wereldberoemde choreograaf is ook een overtuigd pacifist. Hij was meteen enthousiast en nodigde één van zijn topdansers – zelf ook choreograaf –  Quan Bui Ngoc uit om een act uit te werken rond de herdenking van de gasaanval. Quan werd twee jaar na de oorlog in Vietnam geboren. Als kind heeft hij de nasleep ervan aan den lijve ondervonden.

Voor het flashmob-project werkte hij samen met TALK die met 10 dansers meewerkten om een actie met ‘het volk van de toekomst’ – 250 schoolkinderen uit Langemark-Poelkapelle – uit te voeren. Quan zocht met de kinderen en de dansers naar een groepsbeweging waarbij er referenties zijn naar het verleden: die zijn zichtbaar in kleine theatrale en dansante acties, een loopparcours, kleurbommen en een emotioneel lied. Maar terzelfdertijd is er de lijn van de toekomst en de hoop – de droom van een wereld zonder (chemische) wapens. Die lijn wordt extra in de verf gezet doordat jonge kinderen – symbool van onschuld – de flashmob uitvoeren.

Het project kadert in het herdenkingsprogramma Gone West van de provincie West-Vlaanderen en is mee mogelijk gemaakt door CO7, Dynamo 3, het gemeentebestuur Langemark-Poelkapelle en Les Ballets C de la B.

Pers: De Redactie, Het Nieuwsblad, Het Laatste Nieuws 
Speeldatum: 22 april 2015: Grote markt Ieper